KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Patron szkoły

Władysław Stanisław Reymont

Władysław Stanisław Reymont (7 V 1867 – 5 XII 1925) – właść. Stanisław Władysław Rejment, jeden z najwybitniejszych pisarzy w naszej historii. W 1924 roku otrzymał Literacką Nagrodę Nobla za powieść „Chłopi”. W swoim dorobku ma również takie dzieła jak: „Ziemia obiecana”, „Komediantka”. Przez znaczną część swojego życia był związany z regionem i ziemią łódzką. Jego rodzina oraz on sam mieszkał i tworzył w Tuszynie, Prażkach, Piotrkowie Trybunalskim, Łodzi, Rogowie, Skierniewicach i Lipcach Reymontowskich.  Inspiracją w jego twórczości częstokroć byli mieszkańcy gminy Rokiciny i okolic co zresztą można zaobserwować m. in. w „Chłopach” czy w „Ziemi obiecanej”. Tematyka ludowa oraz robotnicza znakomicie wpisuje się w klimat naszego regionu z przed lat.

Na wniosek Rady Pedagogicznej z dnia 25 maja 1960 roku, Kuratorium Okręgu Szkolnego Łódzkiego w Łodzi, nadało szkole imię Władysława Stanisława Reymonta. 16 stycznia 1981 roku Kurator Oświaty i Wychowania w Piotrkowie Tryb. nadał sztandar Zbiorczej Szkole Gminnej w Rokicinach w dowód wysokiego uznania dla osiągnięć dydaktycznych i wychowawczych szkoły oraz jako symbol patriotycznej i ofiarnej pracy nad wychowaniem młodego pokolenia Polaków. Reformy administracyjne i oświatowe jaki dokonały się od czasu nadania sztandaru zmieniły nazwę szkoły oraz wizerunek orła w Godle Polski. A to z kolei spowodowało konieczność zmiany sztandaru, który ufundowała Rada Rodziców i Rada Pedagogiczna. Obecny, zaprojektowany przez nauczycieli, sztandar poświęcono 5 grudnia 2005 roku. Sztandar towarzyszy nam podczas uroczystości szkolnych i państwowych

Co roku 5 grudnia obchodzimy uroczyście Dzień Patrona. Wówczas uczniowie pod opieką nauczycieli przygotowują uroczystą akademię, na której obecni są zaproszeni goście. W tym dniu delegacja szkoły bierze udział w uroczystej Mszy św. w warszawskim kościele pw. Świętego Krzyża oraz składa kwiaty na grobie Władysława Reymonta na Powązkach. Należymy również do wielkiej rodziny szkół reymontowskich i od kilku lat jeździmy na zjazdy szkół, których patronem jest Władysław Stanisław Reymont.